Posebnosti mednarodnega zasebnega vrtca Fridolin

ikona_mednarodni-zasebni-vrtec Mednarodni, večjezični
Mednarodno in večjezično okolje, kjer se otroci dnevno srečujejo s tremi jeziki; angleščino, nemščino in slovenščino.
ikona_fridolinovo-sredisce Igra in učenje
Središče vrtca Fridolin predstavlja vsak otrok posebej, ki se celostno razvija v pozitivnem in inovativnem okolju.
ikona_zdrav-nacin-zivljenja-v-vrtcu Zdrav način življenja
Zdrav način življenja poudarjamo z dnevnimi obiski v naravi, športnimi aktivnostmi, pozitivnem okolju in zdravo prehrano.
ikona_vkljucene-dodatne-aktivnosti-v-vrtcu Dodatne aktivnosti
Vključene so dodatne aktivnosti; telovadba za najmlajše, ples, judo, glasbene urice, gozdni vrtec, jahanje, ustvarjalne urice…

Fridolinove skupine

18 mesecev do 3,5 leta
3,5 let – predšolski otroci
IPC
Mreža gozdnih vrtcev

Kako in zakaj je nastal zasebni vrtec Fridolin

Osebna zgodba

Dragi starši,

Naj se vam na kratko predstavim in povem svojo zgodbo o tem kako je nastal zasebni vrtec Fridolin.

Sem mama hčerke Anne in sina Lukasa. Sem tudi življenjska sopotnica partnerja Stefana in skupaj živimo v dvojezični družini. V času rojstva hčerke Anne smo živeli na Dunaju, po spletu naključij smo se ponovno vrnili v Slovenijo in takrat se je rodila ideja o odprtju lastnega mednarodnega vrtca.

Kot večina staršev tudi sama gojim visoka pričakovanja o tem, v kakšnem okolju naj se razvija in odrašča moj otrok. Še posebej zaradi dejstva, da v naši družini govorimo dva jezika, sem želela, da se lahko otrok tudi v času, ko ni z družino, na prijazen način uči tujega jezika, spoznava različne kulture, navade ter običaje. Prepričana sem, da sta sobivanje z naravo in telesno gibanje nujna sopotnika pri otrokovih dnevnih aktivnostih. Otrok preživi v vrtcu pretežen del svojega dneva, zato naj bi to okolje omogočalo in razvijalo pozitivne odnose na individualnem pristopu do vsakega otroka ter spodbujalo aktivnosti, ki upravičujejo rek »zdrav duh v zdravem telesu«.

Za oba svoja otroka sem dolgo iskala vrtec, ki bi zadovoljil gornja pričakovanja, žal sem bila pri tem neuspešna. In tako se je rodila ideja o lastnem zasebnem vrtcu, kjer govorimo več jezikov, hkrati pa poskrbimo za vsakega otroka posebej. Naša filozofija individualnega pristopa do otroka namreč omogoča, da je prav vsak otrok v skupini deležen potrebne pozornosti, časa, nege in ljubečih trenutkov, ko jih potrebuje. V vrtcu Fridolin se posvečamo ustvarjalni igri, učenju ter socializacijskim procesom in pri tem upoštevamo ter spoštujemo razvojne faze otroka, saj sem prepričana, da lahko le tako ustvarimo trdne temelje za njihov nadaljnji razvoj.

Naj vas na koncu, dragi starši, prijazno povabim, da nas obiščete z vašimi otroki in preživite z nami nekaj prijetnih uric, da boste lahko spoznali naš pristop in filozofijo, ki ju gojimo. Sprejeli vas bomo z  odprtimi rokami in  nasmehom na obrazu.

Katarina Cetinski

Pogosta vprašanja

Dnevna komunikacija v vrtcu poteka v treh različnih jezikih: slovenskem, angleškem in nemškem jeziku. Tudi, če otrok ne govori nobenega izmed navedenih jezikov, je samo vprašanje nekaj tednov in otrok bo osvojil osnove vsaj enega izmed jezikov. Število otrok v naših skupinah je številčno omejeno in v vsaki skupini delo opravljajo tri strokovne delavke, zato se resnično lahko posvetimo vsakemu otroku posebej.

Strokovna javnost je v zadnjih dvajsetih letih naredila velik korak pri raziskovanju vpliva učenja tujih jezikov na otroški razvoj tako na govornem, kot intelektualnem in duhovnem področju. Na to temo lahko najdemo številne strokovne raziskave in akademske članke, katerim pa je skupna rdeča nit. Večjezični otroci ima v pri svojem razvoju na vseh področju prednost pred enojezičnimi otroci. Otrok, ki odrašča v večjezičnem okolju bo poleg tega, da se bo na enostaven način naučil tujih jezikov,  razvil tudi večjo sposobnost memoriranja, boljšo logično razmišljanje, sposobnost hitrejšega prilagajanja in sprejetja sprememb, večji besedni zaklad, boljšo koncentracijo, večjo socialno angažiranost.

Kvaliteto hrane v našem vrtcu postavljamo med vodilne prioritete vrtca. Zato težimo in vztrajamo na kvalitetni lokalno pridelani raznovrstni hrani, po možnosti organske predelave. Otrokom nudimo štiri dnevne obroke – zajtrk, dopoldanska malica, kosilo in popoldanska malica. Pri kosilu je dvakrat tedensko mesni jedilnik, dvakrat tedensko vegetarijanski in enkrat ribji jedilnik.

Vpis v vrtec poteka do zasedenosti prostih mest. Predlagamo, da izpolnite informativni obrazec ali nas pokličete in v najkrajšem možnem času vas bomo povabili na ogled vrtca.

Ker se zavedamo, da imate starši včasih tudi podaljšani delovni dan, je vrtec odprt od ponedeljka do petka do 18. ure. Tako boste starši lahko v miru prišli po vašega otroka.

Med pogostimi vprašanji niste našli odgovora na svoje vprašanje?