O mednarodnem zasebnem vrtcu Fridolin

V Rožni dolini v Ljubljani ima svoja vrata prijazno odprta mednarodni, večjezični, zasebni vrtec Fridolin. Vrtec Fridolin, ki je bil ustanovljen v oktobru leta 2015 je ime dobil po svojem prijatelju, dobrodušnem nagajivem dečku z imenom Frido, ki potuje po svetu in na potovanju spoznava nove prijatelje. Novi prijatelji pa niso edino kar Frido doživlja na potovanju. Frido se skozi vsakdanje aktivnosti, igro, glasbo, umetnost, zabavo in ples uči tujih jezikov, predvsem angleški in nemški jezik. Obiskuje različne države, spoznava njihovo kulturo, glasbo in umetnost. In ob vsem tem Frido ve, kaj pomeni rek »zdrav duh v zdravem telesu«, zato z veseljem dnevno preživlja čas v naravi, telovadi in se zdravo prehranjuje.

Frido se ima na svojem potovanju resnično lepo. Prepeva svojo pesem z naslovom Fridova pesem in pleše svoj ples.

Dragi starši, dragi otroci! Vabimo vas, da se pridružite Fridu na njegovem potovanju, ki ga lahko doživite tudi tako, da se nam pridružite v našem zasebnem vrtcu Fridolin. Pričakujemo vas z odprtimi rokami in nasmehom na obrazu.

Posebnosti zasebnega vrtca Fridolin

  • V vrtcu Fridolin govorimo v treh jezikih: slovensko, angleško in nemško. Ne samo zato, ker znanje jezikov bogati in širi naš svet, pač pa tudi zato, da nudimo prostor tistim otrokom, ki prihajajo iz tuje govorečih družin.
  • Številčno majhne skupine vodijo tri strokovne sodelavke, ki vsaka v svojem  jeziku komunicira z otroci.
  • S tem, ko v vrtcu govorimo v treh jezikih, vsem otrokom omogočamo, da se preko igre in sproščenih aktivnosti srečajo s tujim jezikom. Ker prihajajo otroci iz različnih dežel, v vrtcu dajemo velik poudarek spoznavanju različnih kultur, predvsem pa sprejemanju medkulturne različnosti.
  • Pri razporeditvi prostorov in izbire opreme v našem vrtcu, smo v središče postavili potrebe otroka
  • Življenje današnje družine je dinamično, hitro, mnogokrat se delavnik zavleče v pozno popoldne. Naš vrtec je odprt od ponedeljka do petka do 18. ure.
  • V popoldanskem času potekajo v našem vrtcu različne dejavnosti, več si lahko pogledate pod zavihek PROGRAM.
  • Z veseljem koristimo prekrasno lokacijo našega vrtca, naši otroci so dnevno v stiku z naravo, ki obdaja naš vrtec.
  • Delujemo po načelu ena oseba – en jezik; to pomeni, da ena vzgojiteljica ves dan  z otroci govori slovensko, druga angleško in tretja nemško. Na ta način bodo otroci ves dan v interakciji s tremi različnimi jeziki.
  • Maskota našega vrtca je nagajiv, prijazen in dobrosrčen fantek Frido. Otroci ga imajo radi, saj z njimi preživlja dneve, se z njimi igra, veseli, poje in pleše, predvsem pa z njimi raziskuje prostrani svet, ki nas obdaja.
  • Velik poudarek namenjamo zdravi prehrani, zato imamo svojo kuhinjo v kateri za naše otroke pripravljamo obroke pretežno iz organskih oz. lokalnih sestavin.

Vizija

S ponujenim bogatim učnim in izkustvenim okoljem imajo otroci v vrtcu Fridolin možnost postopnega in sistematičnega razvoja na vseh področjih, s katerim bodo ob vključitvi v primerni socializacijski proces lažje in razumljivejše izražali svoje potrebe in čustva.

Vzgajanje in izobraževanje otrok v samostojne, unikatne in iznajdljive osebnosti je vizija vrtca Fridolin, ki bodo v okviru svojih razvojnih sposobnosti zmožni presoditi situacije in najti problemske rešitve ter posledice svojih dejanj.

Poslanstvo

Vsak otrok je radoveden, vsak otrok ima domišljijo in vsak ima potrebo po igranju ter učenju. V našem vrtcu si prizadevamo, da skozi skrbno pripravljene aktivnosti in pristen medosebni odnos, spodbujamo otrokov razvoj po korakih in hkrati omogočamo prosto pot otroški domišljiji, brezmejni ustvarjalnosti, igri, učenju in kreativnemu razmišljanju.

S komunikacijo v treh jezikih otroku zgodaj pokažemo, da je svet prostran in se ne konča z mejami naše lepe dežele. Ker naš vrtec odpira vrata tako slovenskim otrokom kot tudi otrokom iz tuje govorečih družin, se vsi otroci srečujejo z različnimi kulturami in spoznavajo ter se učijo sprejemanja lepote drugačnosti.

Vsak otrok v našem vrtcu je edinstven. Vsak potrebuje pozornost. In vsak otrok je te pozornosti tudi deležen. Mi smo tu za njih.

Kje se nahajamo

Zasebni vrtec Fridolin se nahaja v Rožni dolini v Ljubljani v bližini pešpoti, ki vodijo do Rožnika, živalskega vrta, jahalnega kluba in le nekaj minut hoje do centra mesta Ljubljane. Čudovita lokacija vrtca nam omogoča, da čim več časa preživljamo aktivno in v stiku z naravo, ki nas obdaja. Po drugi strani pa smo le streljaj stran od centra mesta Ljubljane, kar nam omogoča hiter skok v svet kulture, gledaliških predstav in lutkovnih igric.

Hiša, v kateri se vrtec nahaja, je prekrasna vila s čudovitim zelenim vrtom, kjer bodo otroci našli svoj prostor za igro. Poleg igralnic ima vrtec tudi svojo telovadnico in kuhinjo.

Zaposleni

Mednarodni zasebni vrtec Fridolin oblikujemo sodelavke katerim nam delo v vrtcu ne predstavlja zgolj »vrtčevsko delo«, temveč dnevno usmerjamo dobro voljo, srčnosti, znanje in kreativnost v to, da naši otroci z veseljem in nasmehom prihajajo v vrtec Fridolin. Vse sodelavke smo ali smo bile na nek način povezane s tujino – bodisi preko dela v tujini, družinskih vezi, izobraževanja ali potovanja. In vse sodelavke imamo skupno vizijo; verjamemo v Fridolinovo zgodbo in verjamemo, da skupaj zmoremo!